Jakob Börjesson - skidskytteJakob Börjesson - skidskyte

ARKIV: 2006 Januari - Mars

2006-03-31 SM i Hede

Tyvärr har jag inte kunnat uppdatera sidan efter Oslo-resan. Camilla har legat hemma i influensa och för att inte bli smittad har jag campat hos en kompis. I morgon drar SM-tävlingarna igång i Hede. Det är distans på lördag, stafett på söndag och sprint på måndag. Jag har varit ute och åkt banorna idag och provat skjutvallen. Det har snöat mycket så spåren är lösa. Hoppas de fryser ihop lite i natt.

 

2006-03-19 Enduro

Efter några dagar hemma i Östersund bär det imorgon av mot Holmenkollen och nya världscuptävlingar. Formen är lite osäker eftersom det var några dagar sedan jag kunde skjuta. Under stora delar av veckan har skidstadion i östersund varit platsen för världscupen i Enduro och Big Jump på skidor och snöskoter. Spektakulära tävlingar med höga farter och många våghalsiga trix.

 

2006-03-14 Hemma igen

Efter en veckas äventyr i de Slovenska alperna är jag åter i Östersund efter en lång flygresa. I Slovenien bodde vi i en liten stad som heter Bled. Denna stad är känd för sin sjö där det bla finns en ö med en gammal kyrka. Kyrkan byggdes på 1000-talet och är ett populärt resmål med båt under sommaren. Högt uppe på en klippavsats finns en fästning som heter Grad och drivs idag av munkar från ett närbeläget kloster. Staden har även ett känt hus som användes som sommarresidens av Jugoslaviens siste president Tito.
Pokljuka där tävlingarna gick av stapeln består av en nedlagd militärförläggning, vallabodar och en skidlift. Detta låter ganska tråkigt, men det är en av världscupcirkusens allra naturskönaste miljöer att tävla i. Knappt två meter djupsnö gjorde dessutom att banorna var perfekta.

 

2006-03-09 Världscuppoäng

I går var det uppåt i det svenska lägret i Slovenien. Carl-Johans pallplats, Mattias 15:e plats och Jakobs 26:e plats gladde ledare och aktiva. Banorna i Pokljuka är mycket tuffa, med flera långa branta stigningar. Jakob berättar på telefon att han tog det lugnt första varvet, även under den liggande skjutningen tog han det lugnt och fick ner alla prickarna. När han gick ut från skjutvallen fick han höra att han låg 23:a. Det gav honom ökat självförtroende. Åkningen kändes bra och ståskyttet fungerade utmärkt, en snabb serie och ”fullt hus”. Efter ett bra genomfört spurtvarv kom Jakob i mål på 26:e plats och kunde kamma hem 5 världscuppoäng. ”Äntligen!” säger Jakob, det var tre år sedan han senast tog poäng i världscupen.
Nu ser han fram emot jaktstarten på lördag. Det är tätt både framåt och bakåt i startlistan, men Jakob hoppas på avancemang. ”Det ska bli jättekul! säger han.
Läs även artikeln Jakobs första världscuppoäng på tre år i Dalademokraten.
Camilla

 

2006-03-07 Tävlingar i Slovenien

I morgon drar världscupcirkusen igång igen efter OS. Tävlingarna går i slovenska Pokljuka och det är sprint som står på programmet. Jakob startar kl. 14.56 med nr 82. Han är grymt laddad och sugen att få tävla igen.
Camilla

 

2006-02-28 Nu är jag hemma

Åter hemma på Stabsgränd efter ett långt äventyr i de italienska alperna. Vi åkte från Turins flygplats med ett specialchartrat plan. På planet fanns det flera olika OS-kungar även våran riktige kung. Vid hemkomsten till Arlanda möttes vi av brandbilar, pressfotografer och guldglitter i mängder. Pressuppbådet var stort med bl.a TV och flera stora tidningar. Men när jag kom till Östersund var det bara Camilla som väntade på mig och vi fick ta trångvolvon hem.

 

2006-02-26 OS snart slut

Idag är det den sista tävlingsdagen i OS och i morgon kommer den svenska skidskyttetruppen hem till Sverige. Håll utkik efter bilder från Jakobs OS-äventyr här på hemsidan senare under veckan. Jakob och de andra svenskarna firade Anna-Carins OS-guld igår kväll. Vilken prestation hon gjorde! Grattis ACO!
Idag hoppas de få tag i biljetter till hockeymatchen mellan Sverige och Finland. Jakob tycker att det vore en upplevelse att få se en OS-final i hockey.
Camilla

 

2006-02-22 Dagen efter

Jakobs jakt på medaljer fortsatte även idag, dagen efter bronsmissen. Men denna gång hade han inte själv skidor på fötterna. Han var i Pragelato och såg Björn Lind och Thobias Fredriksson kamma hem varsin medalj. "Det var jättespännande" berättar Jakob. På kvällen åkte det svenska gänget ner till Turin och såg Sverige vinna mot Schweiz i hockey. Hoppas att vinsten smittar av sig på Anna-Carin och killarna som har masstarten kvar att åka i OS.
Camilla

 

2006-02-21 En halv pjäxa från OS brons

Vilken OS-debut! Jakob fick hoppa in i det svenska stafettlaget idag eftersom David Ekholm blivit sjuk. Han åkte första sträckan. "Jag var riktigt nervös innan start" berättar Jakob i telefon. Starten gick bra. Han klarade sig från att ramla, trots att åkare framför honom föll. I det liggande skyttet var Jakob tvungen att använda två reservskott. "Det ena var en slarvmiss" erkänner han. Han gick ändå ut tillsammans med ett helt gäng andra åkare. I det stående skyttet missade Jakob ett skott och var tvungen att använda två reservskott för att få ner alla prickar. Sedan var det bara att åka! Jakob hade häng på norske Hanevold. "Längst ner i backen tänkte jag gå om honom, men sedan gick det fortare och fortare". Jakob hängde med Hanevold ända in till växling och de tog in på Frankrike och Ukraina som låg framför. Jakob är nöjd med sin insats, men grämer sig ändå lite över de missade skotten.
Björn Ferry tog hand om andra sträckan och växlade sedan över till Mattias Nilsson. På tredje sträckan började det hända saker. Lagen framme i täten började att missa och när Mattias kom in för sista växling låg Sverige 4:a. Carl-Johan Bergman gjorde en bra insats och stack iväg på sitt spurtvarv 14 sekunder före Frankrikes Poirée. Poirée kom ikapp C-J när det var ca 1 km kvar. Sedan låg de och lurpassade på varandra ända in till upploppet. C-J hade en grym spurt och hade bronset nästan hemma när han fick ett oturligt snedskär. Fransmannen skar mållinjen en halv pjäxa före C-J och Sverige blev alltså fyra. "Luften gick ur oss lite" säger Jakob. "Vi åkte bra, men det var ju så nära..."
Ja, vi var nog många som stod och hoppade och skrek framför TV-apparaterna. Grabbarna gjorde en fantastiskt bra insats och bjöd på TV-underhållning av världsklass. Ett stort tack och grattis till er alla!
Om ni vill nå Jakob finns han på mobiltelefon 0039-3498954013.
Camilla

 

2006-02-20 Kanske OS-start

Förmodligen gör Jakob sin OS-debut i morgon i stafetten. Jag pratade nyss med honom i telefon och han berättade då att David blivit sjuk. Om inte David blir bättre till i morgon är det Jakob som tar hand om första sträckan. "Lite nervöst är det" erkände han. Det känns ändå som ett litet under med tanke på att Jakob för ett halvår sedan låg på operationsbordet efter den olycksaliga vattenskidåkningen. I morgon får vi hålla alla tummar och bänka oss framför TVn kl. 12.00.
Lycka till!
Camilla

 

2006-02-17 Träningstävlingar

Idag har Jakob känt de österrikiska åkarna på pulsen. Han körde nämligen en träningstävling mot Mesotisch och Pinter. Åkningen kändes riktigt bra, men liggskyttet fungerade inte tillfredsställande. Det blev två bom där och ett i stå. Jakob berättar att han har svårt att få ner pulsen vid skyttet pga den höga höjden. Tidigare i veckan åkte han en träningstävling (sprint) mot norskarna Lars Berger och Emil Svendsen. Jakob var nöjd med resultatet. Han ledde i början, men tappade lite på slutet och var ungefär en halv minut efter Berger i mål. I morgon är det vila för Jakob och på söndag kommer han och Carl-Johan köra hårt. C-J kommer inte att åka jaktstarten i morgon. Men vi får hålla tummarna för Anna-Carin och de andra svenska killarna.
Camilla

 

2006-02-13 Ingen sprint för Jakob

I morgon drar det ihop sig till sprint för herrarna. Alla de svenska åkarna är friska och krya, så det blir ingen tävling för Jakob. Istället får han ta bilen längs de slingrande serpentinvägarna över gränsen till Frankrike. Där ska han träna ett lugnt klassiskt pass i skidparadiset Claviere.
Camilla

 

2006-02-12 Italienska TV-sändningar

Att följa distansloppet på italiensk TV igår var ingen höjdare. Jakob berättar att bilderna från skidskyttestadion varvades friskt med reklam, fotboll och störtlopp. När producenterna väl visade bilder från stadion var det mest på italienska åkare. "Ibland fick man se en skymt av åkarna i täten" säger Jakob, som helst av allt hade velat vara ute och kämpat i tävlingsspåren själv.
Idag har Jakob tränat som vanligt, men han har också varit och hejat på de svenska snowboardåkarna när de tävlade i halfpipe. Han är ingen inbiten snowboradfantast och är inte insatt i reglerna, men han var mycket imponerad över hur högt de hoppade. "Häftigt!"
I morgon håller vi tummarna för Anna-Carin i distansloppet!
Camilla

 

2006-02-10 Inget inhopp

Jag har just pratat med Jakob i telefon. Björn och Mattias som varit lite krassliga de senaste dagarna, känner sig nu bättre och kommer att tävla i morgon på distansen. Jakob får följa tävlingarna framför TV-apparaten istället. Han berättar att han ska köra ett eget race i morgon efter distansloppet.
Camilla

 

2006-02-08 Reportage i Falu Kuriren

Idag publicerades artikeln Jacob är redo att hoppa in i Falu Kuriren.
webbmaster Eva

 

2006-02-06 Fyra dagar kvar

Nu är det bara fyra dagar kvar till OS-invigningen och det svenska gänget finns nu på plats uppe i bergen där tävlingarna ska gå. Hotellet är helt okej och har en svensk kock. Jakob ser fram emot havregrynsgröt och "riktig skidåkarmat". Pizzan som serverades nere i OS-byn föll inte Jakob i smaken.
Backracet i lördags gick bra för Jakobs del. Han blev 3:a tack vare ett bra skytte. Jakob tycker att det går bra att träna på den höga höjden, men visst är det jobbigare än nere på lågland. Söndag betyder ju vila för de svenska laget och gårdagen var inget undantag. Idag har de tränat lugnt och i mogron blir det träningstävling igen.
Camilla

 

2006-02-03 I OS-byn

Jakob Börjesson - januari 2006Nu är Jakob i Bardonecchia där OS-byn ligger. Än så länge finns inte så många andra landslag på plats. Det är ganska tomt i OS-byn och det är nog tur att inte deltagarna kom alltför tidigt. Jakob berättar att "här går det på lite lösa boliner". Färgen hade precis torkat när de flyttade in i rummen och i en annan by har man precis kaklat färdigt badrummen. Det var en tröttsam resa till Bardonecchia och en ännu mer tröttsam urpackning och accreditering. Säkerhetspådraget är enormt. Man måste ha sin accreditering med sig överallt för att komma in och säkerhetskontrollerna duggar tätt. Poliser som patrullerar är också en vanlig syn. Trots det trivs Jakob och han längtar efter att allt ska dra igång på allvar.
Som tur var så fick grabbarna lite sovmorgon idag. Det var lugn träning som stod på programmet. Träningarna kommer nu att genomföras mitt på dagen, så att det blir samma tid som tävlingarna senare kommer att gå. I morgon ska svenskarna köra backintervaller i tävlingsfart. Det blir något att bita i!
Camilla

 

2006-02-01 Träningstävlingar

Idag har solen skinit över Antholz-Anterselva och de svenska åkarna har haft träningstävlingar tillsammans med italienare och slovener. Det var tre race som stod på programmet. Vardera race bestod av tre varv på en 1,6 km-bana. Jakob tyckte att åkningen kändes bra. Han hängde med hyfsat, men på skjutvallen stämde det inte idag, långsamt skytte och flera bommar. Carl-Johan, Björn och en italienare tog hem varsitt race.
I morgon är det dags att lämna hotellet i Antholz-Anterselva och åka till OS-byn, en resa på ca 6 timmar. Jakob kommer att sakna de dagliga 7-rätters middagarna, men ser fram emot att få tvätta bort svettlukten från de blå-gula kläderna.
Camilla

 

2006-01-29 På plats i Antholz-Anterselva

Jakob Börjesson i OS-mössaNu är Jakob på plats i Antholz-Anterselva i norra Italien tillsammans med resten av det svenska skidskyttelandslaget. Det är många landslag som har valt att göra sina OS-förberedelser i byn. Så det är fullt på skjutvallen varje dag, men idag är det söndag och vilodag för det svenska gänget. Annars tränar de på ca 1200m över havet, bland toppar på ca 3000m. Jag har lagt ut några bilder när Jakob provar Adidas nya OS-kollektion, som är tagna innan han reste.
Camilla

 

2006-01-24 Jakob Börjesson på nätet

Välkommen till min nya hemsida! Nu kan ni följa mina äventyr på nätet. Just nu håller jag på att packa inför OS-lägret. På onsdag åker vi ner till Antholz för att slipa OS-formen. Jag är uttagen som reserv, men man vet ju aldrig…
Ett stort tack till Eva Jurenikova som är webmaster för denna sida. Hon har lagt ner mycket tanke och tid. Besök gärna hennes egen sida www.evajurenikova.com

 

Jakob Börjesson - skidskytte